Home

Ivan fik en ide – det blev starten på AAU Business School

: 29.10.2024

In the 1980s, Ivan Højer Holdensgaard suggested that AUC start training students in international business economics who could help the Danish business community get back on track.

AAUBS fejrede for nylig 40-årsjubilæum for international business, som var første spadestik til business-skolen. Men uden Ivan Højer Holdensgaard havde der måske ikke været noget at fejre.

Ivan fik en ide – det blev starten på AAU Business School

: 29.10.2024

In the 1980s, Ivan Højer Holdensgaard suggested that AUC start training students in international business economics who could help the Danish business community get back on track.

AAUBS fejrede for nylig 40-årsjubilæum for international business, som var første spadestik til business-skolen. Men uden Ivan Højer Holdensgaard havde der måske ikke været noget at fejre.

Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Ivan Højer Holdensgaard

I 1984 gik den ikke længere.

Økonomisk underskud, høj inflation og stigende arbejdsløshed var hverdagen i Danmark efter nogle hårde år med oliekrise.

Erhvervslivet skulle være den bærende planke under velfærdssamfundet, men var ikke konkurrencedygtigt. Flere virksomheder måtte dreje nøglen om.

Så der måtte handling til. Dansk økonomi skulle på ret køl, og Ivan Højer Holdensgaard og studiekammeraterne på AUC, som Aalborg Universitet hed dengang, havde en ide til hvordan.

Vi foreslog, at AUC begyndte at uddanne kandidater, der kunne rådgive virksomhederne om global virksomhedsøkonomi og ledelse af internationale aktiviteter.

Ivan Højer Holdensgaard

Danske virksomheder skulle ud på verdensmarkedet, og det kunne kun gå for langsomt. Der var brug for eksperter, som kunne hjælpe virksomhederne på vej - og de eksperter skulle uddannes på universitetet, mente Ivan og kammeraterne på erhvervsøkonomi.

”Der var enorme markedsmuligheder i udlandet. Man skulle bare gribe dem. Derfor foreslog vi, at AUC begyndte at uddanne kandidater, der kunne rådgive virksomhederne om global virksomhedsøkonomi og ledelse af internationale aktiviteter,” siger Ivan Højer Holdensgaard, som i dag underviser i erhvervsøkonomi på UCN.

Det førte til en ny kandidatuddannelse i international virksomhedsøkonomi, som var det første spadestik til nutidens AAU Business School.

Praktik var en øjenåbner

Olav Jull Sørensen var lektor i erhvervsøkonomi på AUC i 1984 og blev primus motor for kandidatuddannelsen.

Han kontaktede en række danske virksomheder med internationalt potentiale og hjalp de studerende med at finde praktiksteder. Det var – og er stadig - en vigtig del af uddannelsen.

Der var enorme markedsmuligheder i udlandet. Man skulle bare gribe dem.

Ivan Højer Holdensgaard

Ivan Højer Holdensgaard var så heldig at havne i Paris. Han kom i praktik i Vølunds Joint venture med Shell France, hvor han arbejdede med økonomisk projektstyring. Det åbnede for alvor hans øjne for danske virksomheders økonomiske udfordringer.

”Vi solgte og projekterede forbrændingsanlæg til stat og kommuner i Frankrig. Men det gik skidt. Vølund, som ellers var et stærkt brand i 80erne, måtte sælge sin hvidevaredivision fra på grund af dårlige resultater,” siger Ivan Højer Holdensgaard.

Fik job i en eksportvirksomhed

Allerede efter praktikperioden blev Ivan Højer Holdensgaard ansat ved maskinfabrikken Derby i Aalestrup, som producerede frysere og køleskabe.

Hans erfaringer fra Vølund og Shell France var afgørende for ansættelsen. For Derby eksporterede sine produkter til blandt andet Frankrig og havde tilmed en filial i Paris.

”Min uddannelse var en stor fordel. Men det havde i høj grad også betydning, at jeg havde kendskab til det franske sprog, det franske marked og fransk kultur generelt. På den måde var min praktikperiode meget værdifuld,” siger Ivan Højer Holdensgaard.

Han blev hurtigt eksportchef hos Derby, hvor han etablerede og vedligeholdte kunderelationer til for eksempel importører, grossister og detailkæder i udlandet.

Stadig en vigtig uddannelse

Ivan Højer Holdensgaard har gennem mange år arbejdet med eksport og investering i flere private virksomheder.

Han har fortsat kontakt til flere virksomheder, og han bruger erfaringerne med økonomisk projektstyring fra sine tidligere jobs i undervisningen på UCN.

Kandidatuddannelsen i international virksomhedsøkonomi var med til at bane vejen for karrieren - og uddannelsen har i høj grad stadig har sin berettigelse, siger han.

”Jeg fik chancen for at arbejde med et område af forretningsverdenen, hvor mange virksomheder fortsat har mulighed for at ekspandere. Produktionsvirksomheder kan vanskeligt overleve, hvis ikke de har etableret helt klare strategier for internationalisering og den gennemgribende globalisering.”

Til kommende studerende på kandidatuddannelsen i international business på AAUBS har han et klart råd:

”Find et job, hvor dine interesser matcher virksomhedens strategi og filosofi. Så er det en win-win-situation for begge parter,” siger Ivan Højer Holdensgaard.

Relaterede nyheder