Home

Nordjyske CO2-ambitioner kræver flere smede og elektrikere

: 09.02.2023

Hvis Nordjylland skal være Danmarks hovedstad for fangst, lagring og anvendelse af kuldioxid (CO2), får landsdelen brug for markant flere faglærte fra smede- og elektrikerbranchen. Det viser en ny undersøgelse fra AAU Business School.

Nordjyske CO2-ambitioner kræver flere smede og elektrikere

: 09.02.2023

Hvis Nordjylland skal være Danmarks hovedstad for fangst, lagring og anvendelse af kuldioxid (CO2), får landsdelen brug for markant flere faglærte fra smede- og elektrikerbranchen. Det viser en ny undersøgelse fra AAU Business School.

Af Torben Haugaard Jensen, Aalborg University Business School

Et centralt element i den grønne omstilling er fangst, lagring og anvendelse af CO2, også kendt som Carbon Capture Use and Storage (CCUS). I Nordjylland vil planerne om at etablere og drifte anlæg til CO2-fangst øge behovet for faglært arbejdskraft. Det forklarer Jacob Rubæk Holm, lektor på AAU Business School, som forsker i CO2-teknologiens betydning for det danske arbejdsmarked.

- I forbindelse med udrulningen af CCUS i Nordjylland kommer vi til at mangle faglærte, især smede og elektrikere om bare 5-7 år. De efter vores mening mest præcise fremskrivninger sætter tallet på landsplan til 20.000. Der vil i forvejen være mangel på denne type arbejdskraft, og CCUS vil så skærpe efterspørgslen, forklarer Jacob Rubæk Holm.

AAU-forskeren har sammen med kollegerne Ina Drejer og Christian Østergaard undersøgt fremtidens udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft og kompetencer relateret til CO2-fangst i regi af Green hub Denmark-projektet Co2Vision.

Behovet størst ved etablering af anlæg

Det øgede behov for faglært arbejdskraft i Nordjylland opstår hovedsageligt ved etablering af fangstanlæg og infrastruktur til transport af den indfangede CO2. Transporten kan ske enten via rør eller skib til det sted, hvor CO2’en skal bruges eller lagres.

I forbindelse med udrulningen af CCUS i Nordjylland kommer vi til at mangle faglærte, især smede og elektrikere om bare 5-7 år. De efter vores mening mest præcise fremskrivninger sætter tallet på landsplan til 20.000.

Jacob Rubæk Holm, lektor på AAU Business School

Her kommer allerede eksisterende faglærte kompetencer inden for smede- og elektrikerbranchen i spil, mener Jacob Rubæk Holm. Samtidig påpeger han, at det ikke er nødvendigt at opfinde nye kompetencer.

- De nuværende kompetencerne skal blot bruges i en ny kontekst. Omstillingsparathed inden for brancherne vil derfor være vigtig, forklarer Jacob Rubæk Holm.

Efterspørgslen topper omkring 2030

Jacob Rubæk Holm forventer, at behovet for faglærte smede og elektrikere topper ved indgangen til 2030’erne. Til den tid vil de fleste Co2-fangstanlæg være etableret.

- Derefter vil det primært dreje sig om drift og vedligeholdelse af anlæg og infrastruktur. Det kræver færre hænder. Derfor vil der også ske en afmatning i efterspørgslen over tid. Desuden er det forventeligt, at nogle rutineopgaver som for eksempel svejsning på sigt vil kunne overtages af maskiner. Det vil også mindske flaskehalsene, forklarer Jacob Rubæk Holm.

Her og nu er der behov for ingeniører

Næste skridt for Jacob Rubæk Holm, Ina Drejer og Christian Østergaard er at indsamle et bredere datagrundlag og undersøge, om anvendelsen af CO2-teknologien skaber behov for andre typer arbejdskraft.

Allerede nu viser deres undersøgelser, at det på kort sigt ikke er faglærte, der er mest brug for til CCUS.

- Den grønne omstilling fremskrives ofte uden at man tager hensyn til, at den er afhængige af en bred vifte af teknologier. Netop teknologierne til CCUS er endnu kun kendt på relativt begrænset skala. De kompetencer, der efterspørges af virksomhederne nu og her, er især ingeniørfaglige kompetencer indenfor byggeri, miljø, mekaniske systemer og industri, uddyber Jacob Rubæk Holm.

Pressekontakt

Jacob Rubæk Holm

Lektor på AAU Business School
9940 8247
jrh@business.aau.dk 

Torben Haugaard Jensen

Kommunikationsmedarbejder, AAU Business School
9940 3072
thj@business.aau.dk