Department of Business and Management

RAMP på New Venture Creations Pitching-dag. Fra venstre mod højre: Balint, Kasper, Jacob, Sandor og Palle samt Lasse Jensen fra SEA på AAU.

AAU-studerende hjælper ekstremcykelsporten

Iværksætterstuderende på Aalborg Universitet har udviklet et redskab til udøvere af den mere ekstreme udgave af cykelsporten.

Studerende på AAU’s iværksættersemester New Venture Creation har skabt prototypen på en sensor, som giver mountainbikere og BMX-ryttere et skræddersyet sæt af målefunktioner. RAMP (Riding AMPlified) kan bl.a. måle hastighed og rute samt bestemme hoppehøjde, G-krafter og tid i luften. Hovedmanden bag opfindelsen, Jacob Diemar, dyrker selv mountainbiking og ser et behov for et redskab af denne type.

- De fleste mennesker kender nu om dage til cykelcomputere og GPS’er. De måler typisk hastighed, kadence, højdemeter osv. I takt med at teknologien brager frem, og mountainbikere, BMX-ryttere og andre 2-hjulede ekstremsportsudøvere bliver bedre og bedre, er disse måleparametre ikke længere nok. Det er tanken, der affødte RAMP, fortæller Jacob Diemar.

New Venture Creation som springbræt

Jacob Diemar studerer idrætsteknologi på AAU. For at afprøve sin forretningside valgte han dog at bruge sit 9. semester på New Venture Creation, som på tværs af studier og lande giver studerende mulighed for at teste deres indre iværksætter. Sammen med en gruppe medstuderende skabte han RAMP.

Teamet bag RAMP brugte semestret på at opbygge en forretningsmodel ved at undersøge markedet og validere deres ideer med over 250 potentielle kunder fra den ekstreme ende af cykelmiljøet. Samtidig fik de løbende feedback og tilegnede sig viden fra underviserne på New Venture Creation.

- Gennem konstant validering med vores potentielle kunder stod vi med et produkt, som vi vidste var eftertragtet på markedet, forklarer Jacob Diemar.

Erhvervslivet begejstret

RAMP løb med sejren, da New Venture Creation torsdag d. 29. november rundede semestret af med den såkaldte ”Pitching-dag”. Her gav de studerende en kort præsentation af deres arbejde med at udvikle startup-virksomheder for et såkaldt springboard bestående af private investorer, erhvervsledere og forretningsudviklere. Ifølge underviser på New Venture Creation, adjunkt Jesper Sort var begejstringen stor hos de eksterne interessenter.

- Springboardet var begejstret over, hvor langt grupperne var nået i udviklingen - og ikke mindst valideringen af forretningsidéerne. Det er skønt, at vi på AAU har studerende, der på den måde imponerer i erhvervslivet. Selv uden et færdigudviklet produkt har RAMP-teamet allerede kunder på ventelisten, fortæller Jesper Sort.

Næste skridt for RAMP er crowdfunding og udvikling af produktet, så det kan komme på markedet i 2019.

Adjunkt Jesper Sort
E-mail: jso@business.aau.dk